Filosofi

En universitetslärare i filosofi stod framför sin klass och hade några föremål framför sig. När lektionen började plockade han tyst upp en stor tom glasburk och fortsatte med att fylla den med stenar. Han frågade sedan studenterna om glasburken var full. Dom var överens om att så var fallet. Läraren plockade då upp en låda med småsten och hällde dom i glasburken. Han skakade glasburken lätt så att småstenarna rullade ner mellan stenarna. Han frågade sedan studenterna igen om burken var full. Det tyckte dom förstås att den var.

Läraren plockade nu upp en ask med sand och hällde sanden i glasburken. Sanden fyllde naturligtvis upp allt tomt utrymme. "Nu vill jag att ni ser detta som era liv", sa läraren. Stenarna är viktiga saker - din familj, din partner, din hälsa, dina barn - saker som fortfarande skulle göra ditt liv fullt om allting annat var borta och bara dom fanns kvar. Småstenarna är de andra sakerna som du gillar - ditt arbete, ditt hus, din bil. Sanden är allting annat. Små saker.

Om du placerar sanden i burken först finns det inget utrymme för småstenar eller stenar. Samma gäller ditt liv. Om du lägger all din tid och energi på små saker kommer du aldrig att ha rum för saker som är viktiga för dig.

Då steg en student fram och hällde en burk öl i burken som då fyllde upp de sista små tomrummen.

Sensmoral: Hur fullt ditt liv än är finns det alltid plats för en öl!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback